Jo lectora

RECOMANACIONS
...............................................................................

Paraules emmetzinades. Maite Carranza.
Editorial Edebé.


La mujer temblorosa o la historia de mis nervios. Siri Hustvedt.
Editorial Anagrama.
Un matrimonio perfecto. Elizabeth Von Arnim.
Editorial Lumen.

Una novela que hay que leer por su exquisita sutileza y por su perfección literaria. Y, sobre todo, no os la perdáis si os interesa la violencia de género y el modo en que una determinada manera de entender los roles conductuales y emocionales la puede propiciar. Esta novela revela una aguda capacidad de análisis psicológico de los personajes por parte de la autora.


Avança la teva jubilació. Raimon Samsó.

Edicions Pòrtic.


No sé si serveix per avançar la jubilació, però a mi m’ha servit per plantejar-me qüestions d’emprenedoria.

La construcción sociocultural del amor romántico. Coral Herrera.


Editorial Fundamentos.

Assaig en què es veu com l’amor és un sentiment que té l’ésser humà, però l’amor tal i com el practiquem és una construcció cultural. T’adones com la nostra cultura ens orienta a estimar d’una determinada manera.


Diari del Greg 2: El Rodrick mana. Jeff Kinney.


Editorial Estrella Polar. (Narrativa juvenil).

Les aventures i desventures quotidianes d’en Greg manat per un germà gran, en Rodrick, que sembla voler fer-li la vida impossible. Té molt sentit de l’humor. És molt divertit!
 


Hoy hubiera preferido no encontrarme a mí misma. Herta Müller.
Editorial Siruela.

La voz de una mujer que va a un interrogatorio policial en autobús nos va revisando su vida. Trabaja en una fábrica haciendo vestidos que vende en occidente. En los dobladillos de los vestidos cose papelitos donde escribe frases como “cásate conmigo”, para ver si algún hombre la llama y, así, poder huir del país. A través de su experiencia, te das cuenta de cómo una dictadura oprime la vida de las personas.

L'estrany cas de L'origami Yoda. Tom Angleberger.
Estrella Polar. (Narrativa Juvenil).

És un llibre basat en petites escenes del dia a dia amb tocs d'aventura i de misteri. És divertit, enginyós i enganxa des de la primera pàgina. Les il.lustracions i els diversos textos que se sumen a la narració de cada fenomen estrany relacionat amb l'origami Yoda, arrodoneixen un llibre que ja s'ha convertit en tot un fenomen.


 
La niña del faro. Jeanette Winterson.
Editorial Lumen.  

Un fantástico libro donde los cuentos e historias que narra un farero a la pequeña huérfana Silver construirán un mundo desde una nueva perspectiva y le despertarán la curiosidad por la lectura y el conocimiento.  

Jo també sóc catalana. Najat El Hachmi.  
Editorial Columna.

És un llibre molt ben escrit. Planteja diverses situacions viscudes per una persona que ha vingut al nostre país de ben petita. La Najat ja és catalana i al mateix temps té arrels al Marroc.  

Les identitats que maten. Amin Maalouf.
La Campana.  

Un llibre intel.ligent i molt aclaridor sobre el fet que suposa marxar d’un país i anar a viure a un altre, tant per qui s’en va com per aquell que el rep. Edicions 


Tenemos que hablar de Kevin. Lionel Shriver.
Editorial Anagrama.  

Una madre escribe cartas a su pareja, que ya no está a su lado. Una historia muy dura y angustiosa, que me ha atrapado totalmente. Es un libro con una construcción magnífica, que sorprende al lector a pesar de conocer el desenlace desde las primeras páginas. No lo recomiendo a nadie que quiera tener hijos.  


El cielo se cae. Lorenza Mazzetti.
Editorial Periférica.  

Una història de la 2ª Guerra Mundial explicada des dels ulls d'una nena; una mirada innocent que finalment es posa sobre un objectiu duríssim: ella i la seva germana petita van a parar, després de la pèrdua dels pares, a una casa italiana on acabaran topant de morros amb el dolor.La bicicleta estàtica. Sergi Pàmies.
Quaderns Crema.  

L'interessant no és tant la mirada o el que explica sinó com ho explica. Té un humor molt fi. és deliciós; val molt la pena.  


La huella del ángel. Nancy Huston.
Ed. Salamandra.  

No és tan bo com Marcas de nacimiento, però val molt la pena tot i ser una història molt dura. De fet, és u ntrangle, però que té com a rerefons la guerra d'Argèlia, viscuda des de París.
El hombre inquieto. Henning Mankell.
Ed. Tusquets.  

Presenta un cas potser menys creïble que altre, però donat que és l'últim llibre del detectiu Wallander no us el perdeu.

Mal de piedras. Milena Agus.
Ed. Siruela.  

Es pot estar enamorada de l'amor i viure feliç només amb aquesta fantasia? La "abuela", sí. Tant si esteu d'acord amb la Milena Agus com si no, llegiu el llibre, que s'ho val.  


La cocina del azafrán. Yasmin Crowther.
Ed. Siruela.  

No us perdeu aquesta novel·la si voleu instal·lar-vos durant un temps a la Pèrsia del Sha i, després, a l'Iran de Jomeini. Una novel·la on el patriarcat està present a gairebé totes les pàgines, on una dona paga molt car tenir objectius a la vida i on les diferències culturals entre generacions són paleses.  


Puro fuego. Confesiones de una banda de chicas. Joyce Carol Oates.
Punto de lectura. 

La Maddy rememora els fets que van tenir lloc entre 1951 i 1953 a la barriada humil on viu, en els quals van prendre part ella i les noies de la banda, sobretot la Legs, la leader. Rox fire, la banda, té com a objectiu defensar-se dels "Altres", sobretot, dels Homes i els Nois i la seva conducta de predadors sexuals. Un llibre àcid, apassionant i feminista.


Las vidas de Lenush. Catherine Cusset.
El Aleph editores. 

Un llibre de lectura plàcida i engrescadora, on ens posem en la pell de la Lenush, que viu a Romania durant la dictadura de Ceaucescu i que aconsegueix el seu somni: crear una família i treballar en un país lliure. La novel·la està transitada també per la difícil relació entre la Hellen (així es diu la Lenusj abandona Romania) i la seva jove francesa, la Marie. Una relació que, tot i les dificultats, conté moltes dosis d'amor i de comprensió.


Marcas de nacimiento. Nancy Huston.
Ed. Salamandra. 

Una novela magnífica escrita desde cuatro puntos de vista que corresponden a cuatro niños de cuatro generaciones distintas relacionadas por una marca de nacimiento. Una historia cuyo núcleo son los niños desaparecidos a manos de los nazis. No os la perdáis.  


La reina al palau dels corrents d'aire. Stieg Larsson.  
Columna Edicions.

La noia que somiava un llumí i un bidó de gasolina. Stieg Larsson.
Columna Edicions.  

Continuo pensant que són uns llibres fantàstics, entre altres coses perquè denuncien una sèrie de desigualtats i injustícies habitualment ocultes. Per una vegada, i sense que serveixi de precedent, estic completament d'acord amb en Vargas Llosa i el seu article.

Hacia el amanecer. Michael Greenberg.
Seix -Barral.  

Un llibre molt dur però fantàstic, d'un escriptor americà la filla del qual té un brot un bon dia i és diagnosticada de transtorn bipolar. Permet acostar-se a la malaltia mental i viure-la des de fins.

Educar les emocions. Ma Àngels Viladot.  
UOC.
 
Un bon llibre, molt útil per educadors i educadores, sobre com desvetllar la intel·ligència emocional. 

Antes de morirme. Jenny Downham.
Ed. Salamandra.  

No apte per a persones que estiguin passant un dol, tinguin algú malalt, etc. És un llibre molt vitalista malgrat parlar de la mort i d'un cert humor una mica estripat.

La soledad de los números primos. Paolo Giordano.
Ed. Salamandra.  

L'única cosa que no m'agrada d'aquest llibre és el títol. Té una construcció molt curiosa marcada pel pes de les històries prèvies.

Una dona incòmoda. Montse Banegas. 
Proa. 
 
Una primera novel·la molt interessant i una veu narrativa amb molta potència. Encara que el nucli de la història és el pas de l'adolescència a l'edat adulta per mi és un llibre que explica el patiment d'una persona que té un transtorn de la personalitat.

50 poemes de Nadal per dir dalt de la cadira. A cura de Jaume Subirana.
Ara Llibres.  

Una bona proposta per acompanyar aquestes festes. 

Noi, Has vist la mare amagada entre les ombres?. Julià de Jòdar.  
Proa.


Escenes inconnexes i generalment dures que no permeten una interpretació precisa del text -un home estrany recorda la seva mare- que es llegeixen amb interés sobretot per la seva bellesa literària. 
 
Aiguafang. Joan Lluís Lluís.
La magrana.

Una faula àcida de la nostra societat estirada fins a l'extrem. Molt interessant. 

Els homes que no estimaven les dones. Stieg Larsson.
Columna Edicions.  

Un amic meu el descriu com a "tecnothriller" i potser ho és, però el comences i no el pots deixar.

El corazón helado. Almudena Grandes.
Ed. Tusquets.

Para mí el mejor libro que ha escrito la madrileña. Creo que deberían leerlo todos los que no entienden ni la Ley de la Memoria Histórica ni el empeño de Garzón en abrir las fosas.

A merced de la vida. Mi último año. Ulla-Carin Lindquist.
Plataforma Editorial.
 
Un impresionante testimonio de una mujer de 50 años, periodista en televisión y madre de 4 chic@s, a quien diagnostican ELA –esclerosis lateral amiotrófica- y escribe los acontecimientos y pensamientos de sus últimos meses de vida.

Amor en clima frío. Nancy Mitford.  
Libros del Asteroide.

Personajes de una clase social que ha dejado de existir, con problemas que tampoco son los de ahora. Una novela ingeniosa e irónica. 

Com dir-li adéu. Cécile Slanka.
Ed. Proa.  

Si has de tallar amb l'home o la dona de la teva vida, llegeix-te aquest llibre. Et donarà idees. Divertídissim!.

Las nuevas soledades. Mari France Hirigoyen.
Ed Paidós.  

Aunque no es tan interesante como El acoso moral, resulta un documento útil para entender la sociedad en la que vivimos, sobre todo en lo relativo a las relaciones.

Una lectora poc corrent. Alan Bennet. 
Ed. Anagrama-Empúries/ Ed. Anagrama.  
 

De com l'hàbit de la lectura pot arribar a obrir els ulls a la gent, fins i tot quan es tracta de la reina d'Anglaterra.

Olas. Eduard von Keyserling.
Editorial Minúscula.

Un libro delicioso, de atmósfera decadente, que podría ser una película de Visconti. 

Firmin. Sam Savage. 
Edicions 62/ Editorial Seix Barral.

Una rata en una lliberia de vell aprèn a llegir i a estimar els llibres. Diferent i divertit. L'elegància de l'eriçó. Muriel Barbery. 
Edicions 62/ Editorial Seix Barral.

Una portera insòlita al cor de París. Intel·ligent i càustic! . 
 

Sang calenta. Irene Nemirovsky. 
La Magrana/ Ed. Salamandra.

Un drama rural molt ben trenat. En castellano Ediciones 


El valor del tiempo. Mª Angeles Durán. 
Editorial Espasa

El tiempo dedicado a limpiar y a tener cuidado de los demás equivale al 60% del PIB. Y muchas otras informaciones imprescindibles.

Adolescencia en Barcelona hacia 1970. Laura Freixas. 
Ediciones Destino.
 
Autobiográfico, irónico, iluminador de una época y de unos cambios sociales.