miércoles, 1 de diciembre de 2010

Jetsun Pema i l'educació en valors dels infants tibetans a l'exili

En el marc del Festival del Tibet i el Cicle per la No-Violència, organitzat per la Fundació Casa del Tibet de Barcelona, va tenir lloc la conferència "Educació: Valors Humans per la Pau i la No-Violència", a càrrec de Jetsun Pema, germana del Dalai Lama.
Com ja vaig avançar en un post anterior, Jetsun Pema ha estat durant més de 45 anys al capdavant dels Tibetan Children's Villages, organització dedicada a cuidar i educar els infants tibetans a l'exili. Molts d'ells orfes o enviats pels seus pares i mares des del Tibet, als Tibetan Children's Villages són allotjats en cases d'acollida i assisteixen a les escoles tibetanes on reben una educació que posa un fort èmfasi en la cultura tibetana i se centra especialment en la pau i la no-violència.
En la conferència d'ahir, Jetsun Pema va explicar la història d'aquest projecte que ha ajudat a 21.000 infants i joves tibetans, el sistema educatiu implementat i els reptes de l'educació a l'exili.
Una de les idees més boniques i interessants va ser la creació de "zones de pau" en totes les escoles, sorgida arrel de la Proposta d'Estrasburg de 1988 en què el Dalai Lama va demanar que el Tibet es convertís en una zona de pau totalment desmilitaritzada. Així, les escoles tibetanes van començar a habilitar zones de pau en jardins, patis o fins i tot dalt d'un turó, on van plantar flors i arbres, van posar-hi cadires i van crear una atmosfera tranquil·la i harmònica. Quan una nena o nen es baralla amb els companys o es porta malament, la mestra o el mestre l'acompanya a la zona de pau i junts reflexionen sobre aquest valor fins que l'infant s'ha tranquil·litzat. Ben aviat les zones de pau es van estendre també a les cases d'acollida, on a cada sala hi ha un "racó de pau".
Per aquesta important tasca educativa, Jetsun Pema va rebre l'any 1990 el títol de "Mare del Tibet", de l'Assemblea de Diputats del Poble Tibetà a l'Exili. L'any 1990 es va convertir en la primera dona ministra del Govern Tibetà a l'Exili, i és mentora de la primera Universitat per Exiliats Tibetans de Bangalore, Índia. A més, ha rebut nombrosos premis internacionals, com la Medalla de la UNESCO el 1999 o el Premi Mundial de la Infància i els Drets dels Nens, l'any 2006 a Suècia.

Podeu trobar més informació a la pàgina web de la Casa del Tibet o bé la dels Tibetan Children's Villages.

Jetsun Pema serà avui dia 1 de desembre a les 16h a la Universitat Autònoma de Barcelona, on farà la conferència "Els reptes de l'educació a l'exili".


Un dia als Tibetan Children's Village

No hay comentarios: