lunes, 29 de noviembre de 2010

Conferència "Drets Humans a la regió uigur de Xinjiang", a càrrec de Rebiya Kadeer

El Festival del Tibet i Tercer Cicle de la No-Violència, organitzat per la Casa del Tibet de Barcelona, s'inaugura avui amb la conferència "Drets Humans a la regió uigur de Xinjiang", a càrrec de la líder uigur Rebiya Kadeer.
Kadeer, candidata al Premi Nobel de la Pau 2006, va passar de ser una empresària acomodada i reconeguda pel Govern Xinès (va formar part de la delegació oficial enviada per la Xina a la Quarta Conferència Mundial de l'ONU sobre la Dona) a presonera durant sis anys d'aquest mateix govern acusada de separatista i traïdora. Kadeer va aconseguir la llibertat el 2005, moment en què es va exiliar als Estats Units. Des de llavors lluita pels drets civils del seu poble i l'autodeterminació dels uigurs i presideix l'Associació Uigur Nord-Americana i la la Conferència Mundial Uigur.
Kadeer ha realitzat importants contribucions per a la promoció dels drets de la dona a la Xina. El 1997 va crear el "Moviment de les Mil Mares", plataforma per la promoció dels drets de les dones pertanyents a les minories ètniques i la creació d'ocupació per a elles.


La conferència tindrà lloc avui dia 29 de novembre a les 20h a la Fundació Casa del Tibet de Barcelona (C/ Rosselló, 181).


A més de la conferència de Rebiya Kadeer, el Festival del Tibet Cicle per la No Violència comptarà amb la presència d'una altra dona destacada en la lluita per la pau i els drets de la infància: Jetsun Pema. La germana petita del Dalai Lama ha estat durant més de 45 anys al capdavant dels Tibetan Children's Village, institució que educa i cuida més de 21.000 infants i joves exiliats tibetans. També ha estat la primera dona ministra del Govern Tibetà a l'Exili, és mentora de la primera Universitat per Exiliats Tibetans de Bangalore, India, i ha rebut nombrosos premis internacionals.Podeu llegir el programa del Festival i informació detallada de Kadeer i Pema aquí.

No hay comentarios: