miércoles, 17 de noviembre de 2010

Comentari sobre Janadesh, people's veredict

He vist el documental Janadesh, people's veredict, i no em puc estar de fer-ne una recomanació:
Janadesh és la campanya de lluita no violenta més important des dels temps de Gandhi. El documental centrat en aquesta: Janadesh. People’s verdict, és en realitat un cant a la lluita i a l’esperança per aconseguir un món més just.
Hi podem veure com les 25.000 persones que hi participen, cansades d’esperar una resolució del govern per al desitjat repartiment just de les terres –un 29% de la població no en té-, decideixen dur a terme una gran reivindicació: caminar 350 quilòmetres fins a les portes del Parlament a Delhi per fer sentir la seva veu.
Aquesta marxa esdevé un model de lluita per la resta del món, ja que es basa en:

- El principi de no violència. La reflexió “No es pot limitar la concepció de violència a aquella únicament física; la pobresa és violència”, que apareix a l’inici del documental, esdevé un emblema de tota la campanya duta a terme des de la pobresa extrema de milers de persones de l’Índia. Em sembla especialment interessant el moment del documental en què es planteja, a partir de la topada de la marxa amb un grup armat, la dicotomia entre la possibilitat d’una lluita violenta i d’una de no violenta per a aconseguir justícia. Les persones que participen en la campanya, algunes de les quals fins i tot moren en el camí, ho tenen clar: cal optar pels principis de la no violència.
- L’esforç i el sacrifici, necessaris per arribar a un vertader canvi social que no en deixi fora ningú. Aquesta força per fer front a la injustícia que suposa l’empobriment de grans capes de la població per a benefici d’uns quants, inherent en tota la projecció, està exemplificada contínuament en els nombrosos primers plans de dones, homes i nens, la determinació dels quals té una base primordial: l’esperança. Entre ells, el convenciment d’una dona embarassada de 8 mesos que emprèn i continua fins al final la marxa és admirable i encoratjador. Diria més, és un símbol de la lluita de les dones a tot el món per aconseguir un canvi en la nostra situació de víctimes d’un tipus de sistema social –el patriarcat- i econòmic – el capitalisme.

Aquest documental ens fa cinc cèntims de tot el context d’aquesta campanya d’una manera clara i brillant, centrant-se en el reflex de la realitat de les persones que la fan possible. I esdevé una mostra, per tant, d’un desig global: que la reivindicació d’una societat més justa no es quedi només en les bones paraules.

Janadesh, people's veredict, es va estrenar a Barcelona el passat 2 d'octubre (més informació aquí). Per saber-ne més, visiteu la pàgina oficial del documental.
Aquí en teniu el tràiler:No hay comentarios: