miércoles, 14 de abril de 2010

Lectures de passió, de la Sara Berbel

Vaig acompanyar la Gemma Lienas en la presentació del seu llibre Una nit, un somni, versió catalana de Anoche soñé contigo. Finals de març, una nit de quasi primavera, ens vam reunir algunes dones (i només dos homes) a l’entranyable llibreria Pròleg, per parlar d’amor. Perquè aquest és el leit motiv d’aquesta novel.la de la Gemma, explorar les relacions humanes d’amistat i d’amor, al temps que analitzar els models fracassats, sovint aquells imposats per l’ordre patriarcal, tan destre en limitar sentiments, emocions i comportaments afectius i sexuals.

D’amors i sexe (o millor sexes) parla també la Itziar Ziga en el seu manifest Devenir perra, un escrit provocador, com el mateix títol, que m’ha recordat, salvant totes les distàncies necessàries, aquell estremidor Aullido de Ginsberg. Proclamen ella i les seves amigues, totes les “gosses rabioses”, l’orgull de la hiperfeminitat subversiva, trencadora dels rígids motlles patriarcals sobre els gèneres, un crit de venjança contra l’extrema repressió sexual que encara avui s’exerceix sobre qui no segueix els cànons heteronormatius i, especialment, com sempre, contra les dones.

Dos llibres ben diferents, però coincidents en mostrar que la llibertat sexual, l’autèntica, continua sent una assignatura pendent del feminisme i del nostre món.


Sara Berbel

Article publicat el 12 d'abril al web de Dones en Xarxa.

No hay comentarios: