viernes, 30 de enero de 2009

Aquest trimestre he mantingut converses via correu electrònic amb nens i nenes del club de lectura de la biblioteca del col·legi Sant Andreu de Badalona.

Segueixen la col·lecció Emi i Max i han fet un mural on hi inclouen aquestes converses.
Aquí en teniu l'enllaç:

miércoles, 28 de enero de 2009

Querella

A Màlaga vaig conéixer professors i professores que han estat vituperats en un article de l'Arturo Pérez Reverte publicat recentment amb el títol "Cursis de ahora y de siempre".

En ser allí, he tingut accés a la resposta per part d'aquests, que no ha estat publicada.

La podeu llegir en aquest enllaç: respuesta Pérez-Reverte.

viernes, 23 de enero de 2009

Viatge a Màlaga

He estat un parell de dies a Màlaga fent conferències per a públics diversos: unes amb alumnat, altres amb professorat i altres amb grups de dones. Aquí teniu un enllaç a un diari local que en parla: http://www.diarioaxarquia.com/noticia/2027/
M'ha sorprès especialment una cosa: a Andalusia des del 2005 hi ha un pla d'igualtat en l'educació, de manera que la igualtat es treballa a l'aula, es fan cursos pel professorat, etc. Per què a Catalunya no ho tenim?

viernes, 16 de enero de 2009

Recomanació de lectura / Recomendación de lectura

Acabo de recomanar un dels últims llibres que he llegit a "jo lectora".

He recomendado uno de los últimos libros que he leído en "yo lectora".

lunes, 12 de enero de 2009

Biologia versus ambient

En moltes espècies es produeixen canvis morfològics i genètics perquè puguin adaptar-se a noves condicions. Per exemple, el bec d’algunes aus ha modificat la seva forma, en un període de menys de vint anys, per tenir més oportunitats en la competència pel menjar. O sigui, que les condicions ambientals –i, en el cas de l’espècie humana, també les culturals- arriben a modificar en poc temps aspectes biològics.
Considerem com a paràmetre d’observació l’instint maternal, atribuït de sempre a les dones, argument que ha permès mantenir-les en el rol de cuidadores i que no ha fet més que reforçar aquest aparent instint. I és que ara ja se sap que el tal instint no és més que l’alliberament d’oxitocina, una hormona que afavoreix els vincles molt estrets.

A moltes dones, l’oxitocina els entra en tromba al torrent sanguini al moment del part o de la pujada de la llet i, saturades per l’hormona de l’amor, l’interpreten com el famós instint. A moltes d’altres, però, l’oxitocina no se’ls allibera de forma brutal sinó lentament al llarg dels primers mesos d’ocupar-se del nadó. Exactament com els passa també als homes que decideixen compartir a mitges amb la seva parella el rol de cuidadors de la prole des del naixement. Per entendre’ns, la cultura està portant els homes a experimentar l’instint maternal.

La testosterona, en canvi, és una hormona que afavoreix l’agressivitat, que és una resposta innata en els éssers humans. Però l’agressivitat és pot modular a través de la cultura. Les persones poden, per convicció, esdevenir pacífiques. O, al contrari, hipertrofiar l’agressivitat a partir de les idees i convertir-se en persones violentes.

No sé com és la taxa de testosterona de la Tzipi Livni, la ministra d’afers exteriors d’Israel, però crec que deu ser altíssima, vista la seva actitud inflexible de continuar massacrant la població palestina de la franja de Gaza amb l’excusa de carregar-se els terroristes de Hamas.

Francament, si per arribar al poder una dona ha de modificar la seva biologia i secretar testosterona a dojo, no ens serveix de res que hi arribi. Ens estimem més, molt més, el model de la Chacón.


(Article publicat a El Periòdico el 12 de gener de 2009)


viernes, 9 de enero de 2009

Us hi espero a totes i a tots!

DONES X DONES, US ANIMEM A VENIR PLEGADES A LA MANIFESTACIÓ DISSABTE DIA 10 DE GENER A LES 5 DE LA TARDA

Contra els atacs de l'exèrcit israelià i l'ocupació militarista a Gaza.Ens trobarem a l'Estudiantil a la plaça Universitat. Portarem una pancarta i mocadors palestins, totes les que els tingueu!!! Davant la insensatesa de la violència dels exèrcits, les dones continuem posant per damunt de les armes, les paraules i el diàleg. La vida, per damunt de tot, en mig de la lògica patriarcal guerrera i militarista.. El que està passant a Gaza aquests dies no és sinó la continuació d'aquesta lògica militarista de consolidació i manteniment del poder dels uns sobre els altres. Dels més forts sobre les més i els més vulnerables. La lògica guerrera que té com objectiu perpetuar aquest poder, mitjançant els arguments que siguin.Per tal de conseguir-lo fant ostentació de la força militar i de la violència que aquesta comporta. Nosaltres ens oposem a aquesta lògica i la denunciem.

Exigint que s'aturi la violència, els atacs indiscriminats contra la població civil a Gaza.
Exigint la denúncia concreta de la comunitat internacional per tal de que s'aturi la violència i el bloqueig econòmic ( aliments, medicaments...) en la franja de Gaza.
Exigint que els responsables d'aquesta violència indiscriminada siguin jutjats pels tribunals internacionals.
Exigint, el compromís del nostre govern en portar a terme accions concretes per aconseguir aturar aquesta violència.
i mostrant la nostra solidaritat amb la crida de les dones femnistes i pacifistes israelianes per aturar aquesta massacre, i amb tot el poble de Palestina….
Us animem també a escriure cartes als diaris, denunciant aquests fets.
Perquè juntes podem moure el món, i canviar-lo!!!

DONES X DONES

------------------------------------------

Declaració d'organitzacions de dones contra la guerra a Gaza
2009-01-01

Nosaltres, organitzacions de dones per la pau, de diferents horitzons polítics demanen el silenci de les armes, i demanem el començament immediat de deliberacions per parlar de pau i per acabar amb la guerra. La dansa de la mort i la destrucció s'ha d'acabar. Demanem que la guerra ja no sigui una opció, ni la violència una estratègia, ni l'assassinat una alternativa. La societat que volem ha de permetre que tots els individus puguin portar una vida segura - a nivell personal, econòmic, i social.És clar que el preu més alt el paguen les dones i poblacions dites de la perifèria - geogràfica, econòmica, ètnica, social, i cultural - que, ara com sempre, s'exclouen de l'esguard públic i del discurs dominant. El temps de les dones és ara. Exigim que les paraules i les accions es realitzin en un altre idioma.

Bat Shalom , Coalició de Dones per la Pau , EAhoti: La Dona a Israel , Anuar: Les dones jueves i àrabs de Lideratge , Aswat-palestí Gay ,ona , Artemis: Societat Econòmica de la Donampoderament Econòmic de la Dona, Feminancy: Escola d'Empoderament de la dona, Grup activista feminista ? Jerusalem, Grup activista feminista - Tel Aviv, Comissió Internacional de la Dona: la Subdivisió d'Israel , Isha L'Isha: Centre Feminista de Haifa, Itach: Advocades per la Justícia Social, Kol Ha-Isha: Jerusalem Centre de la Dona , Mahut Centre: Informació, Formació i Ocupació per a la Dona, Shin Moviment: Igualtat de Representació de la Dona , De suport comunitari: Women's Business Development Center, TANDI - Moviment de Dones ,Demòcrates , Tmura: L'Anti-israelià Centre Legal , Universitat contra l'assetjament - Tel Aviv Les dones i els seus òrgans De la Dona del Parlament, Esperit de la Dona: la independència financera per a Dones Víctimes de Violència

lunes, 5 de enero de 2009