jueves, 12 de noviembre de 2009

Dia Anual de Gràcia contra la Violència vers les Dones

El Consell de Dones del Districte de Gràcia i tots els Grups de Dones que el composen convoquen a totes les gracienques i graciencs a participar en l’acte reivindicatiu contra la violència vers les dones del proper divendres, 13 de novembre, a les 20’00 hores, a la Plaça de la Virreina.

Aquest serà el 10è. any que ens trobarem les veïnes i veïns del barri amb el record de la María Angeles Chiván, la Maria del Carmen, l’Herminia i la Pilar assassinades per la violència masclista, i el buit i el dolor que ens ha deixat la seva absència.

Enguany l’acte constarà de la lectura del Manifest i l’actuació del COR DE VEUS BLANQUES de l’Escola MUSIC SON, que dirigeix la Sheila Garcia


Manifest:
El Dia Anual de Gràcia contra la violència envers les Dones arriba, aquest any, a la seva desena convocatòria. Així doncs, ja fa deu anys que el moviment veïnal inicià aquestes concentracions i que ens trobem les veïnes i veïns de Gràcia, per mostrar el nostre rebuig vers la violència masclista.

Aquí estem, any rera any, a la Plaça de la Virreina, sempre amb el record de la Ma. Ángeles Chivan (assassinada al carrer Robí el 1999); la Maria del Carmen, l’Herminia, la Pilar i totes aquelles que han patit o pateixen violències de gènere.

El Consell de Dones del Districte de Gràcia, que convoca i organitza aquest acte des de fa tres anys, i les dones i grups de dones que el composen, lluiten quotidianament, dia a dia, per erradicar aquesta violència del nostre barri, de la nostra ciutat, de la nostra societat.

Com sempre volem fer-vos saber les dades que tornen a mostrar que, al nostre barri, hi ha un munt de dones que suporten maltractaments. Segons el Servei d’Atenció a la Víctima dels Mossos i Mosses d’Esquadra, des del primer d’octubre del 2008 fins al 30 de setembre del 2009 s’han rebut 180 denúncies de violència de gènere. Actualment al nostre Districte es fa el seguiment de 132 víctimes, de les quals 110 tenen un ordre vigent d’allunyament del seu agressor.

El Punt d’Informació i Atenció a la Dona, des de la seva obertura l’octubre del 2004 ha atès 1.318 dones, de les quals 300 ho han estat per violència de gènere.

Si valorem aquests deu anys, els treballs que s’han realitzat dins l’associacionisme de dones de Gràcia, han aportat, a cadascuna d’elles: autoconeixement, confiança, dignitat, respecte, fet que ha propiciat canvis en el seu entorn i en les seves activitats personals i professionals, dotant-les d’una major energia per afrontar el seu futur, que és el futur de totes i també el de tots, homes i dones.

Aquesta força dinàmica que són les dones gracienques es reflecteix en la transformació del seu entorn, del nostre barri. perquè això és nota: la seva presència en tots els mitjans de comunicació del barri i en la creació d’un mitjà propi com el bloc Comunicadores amb Gràcia, a través dels Tallers de Dones Comunicadores, que s’han posat en marxa i que s’han consolidat; la nomenclatura amb noms de dones dels nous carrers i places del barri; la realització de la Diagnosi de les necessitats i condicions de vida de les dones de Gràcia, com a eina de treball; i els treballs de recuperació de la memòria històrica de les dones que, entre d’altres actuacions, s’ha concretat en la inauguració de la Plaça de les Dones del 36 amb la seva placa explicativa.

Tota aquesta tasca encaminada a visibilitzar les dones, les seves activitats i el rescat de la seva memòria històrica cerquen un canvi en les mentalitats de les persones. La finalitat és canviar les actuals formes culturals que. com diu la Marina Subirats, cal “veure tot el que tenen d’androcèntric, que és moltíssim, tot el que tenen de misogin, que és moltíssim, tot el que tenen de negació profunda del saber de les dones i de distorsió de la figura femenina. Hem d’aprendre a veure, a mirar i a descobrir tot això que s’amaga en imatges i narracions aparentment neutrals. I hem d’aprendre, sobretot, a educar d’una altra manera els nens i les nenes, els nois i les noies que demà seran dones i homes, perquè es trenqui d’una vegada la cadena de malentesos, de distorsions, d’opressions i de misèria personal que encara avui, en una societat tan avançada en tant sentits, seguim arrossegant”.

Tot el treball que fa l’associacionisme femení a Gràcia va encaminat a aquesta fita: la de trencar aquest paradigme. Llavors haurem avançat molt en la lluita contra la violència masclista i donarem pas a una nova societat.