lunes, 17 de noviembre de 2008

Els quioscs no són el problema


(En castellano)
L’Audiència de Barcelona ha condemnat a 17 anys de presó els nois que van cremar viva una indigent en un caixer automàtic de la ciutat. I a mi, m’alegra comprovar que el tribunal ha respost a les expectatives d’un dels dos nois, que, en acabar el judici, s’hi va adreçar per exigir-los que fossin justos. Tinc la impressió, però, que l’inculpat buscava un resultat ben diferent quan demanava que es fes justícia.

Justícia és, també, el que necessiten les persones que tenen un quiosc a Barcelona i que han estat advertides de la necessitat de mantenir els productes dins dels límits del quiosc, sense envair les voreres, un espai reservat als vianants. En cas contrari, ¡multa!

En primer lloc, no sembla que els quiosquers tinguin cap responsabilitat ni pel que fa al disseny dels quioscs ni en el fet que cadascuna de les revistes que venen vagi retractilada amb plàstic damunt d’un cartró enorme i acompanyada de qualsevol carallada –una bossa, un impermeable, un cinturó...- que és, suposadament, un esquer per als compradors. Esquer que la majoria acabem llençant a la paperera juntament amb el plàstic i el cartró! I tampoc no són culpables de les tones de paper que acompanyen el diari del diumenge.

En segon lloc, no sembla que els vianants estiguin gaire amoïnats pel desplegament de material fora dels límits del quiosc. Més aviat, semblen preocupats per esquivar a temps el ciclista o el motorista que circulen per la vorera. O empipats perquè no poden passejar per la Diagonal despreocupadament sinó que han de dur sempre connectat el radar-detecta-bicis.

En tercer lloc, és obvi que resulta més fàcil multar els propietaris dels quioscs, que sempre són al mateix lloc, que no pas els motoristes o ciclistes que posen en perill la integritat dels vianants, ja que, per a això, es necessita molta més vigilància per la ciutat.

Vist el cas per a sentència, considero que els quioscs no són el problema. I que, per a la tranquil·litat dels vianants, s’ha de perseguir els vehicles que envaeixen les voreres. Això seria de justícia.

No hay comentarios: