miércoles, 30 de julio de 2008

La mirada del codi penal


Llegeixo que al pederasta Nanysex li han imposat 58 anys de presó en comptes dels 175 demanats pel fiscal. La raó de la rebaixa és que el jutge, vistes les pel·lícules de l’acusat, va considerar que no hi havia hagut prou violència per qualificar els fets de violació.


Em quedo perplexa amb la sentència quan recordo que l’acusat va admetre que, aprofitant-se de la seva condició de cangur, havia abusat de criatures d’un i dos anys, a les quals havia magrejat, masturbat, practicat fel·lacions i gravat amb vídeo per difondre’n les imatges a través d’Internet. Em pregunto què deu entendre el jutge per “violència”. ¿No resulta una brutalitat intolerable qualsevol de les accions del paio amb la canalla?


Potser, però, la culpa no és tan sols del jutge sinó també del codi penal i de la mirada amb què va ser redactat. Segons l’article 181, “qui, sense violència o intimidació i sense que hi intervingui consentiment, realitzi actes que atemptin contra la llibertat (...) serà castigat, com a responsable d'abús sexual, amb la pena de presó d'un a tres anys o multa de divuit a vint-i-quatre mesos”. Quin contrasentit! Atemptar contra la llibertat sexual és una forma de violència.


Considero que el codi penal té encara –malgrat les esmenes dels darrers anys- una mirada androcèntrica que actua com a atenuant de determinades conductes eminentment masculines.

Aquesta mirada considera que un home sempre et dóna plaer. Així doncs, o et resisteixes fins al martiri o creuran que t’hi has prestat voluntàriament. Com a mostra, les paraules del Premi Cervantes 2000, Paco Umbral: “El violador de l'Eixample (...) duia navalla per persuadir les seves víctimes, si és que pot anomenar-se així la beneficiària d'un clau inesperat, atzarós, bandoler i juvenil.”


Aquesta mirada, també, fa que, si paralitzada per la por, pel sentit comú (ser violada és un “mal menor” comparat amb ser assassinada), la inferioritat física i/o la ignorància (en cas d’una criatura) no et resisteixes, al violador li surti judicialment barata l'agressió. Potser per això, resulten menys increïbles els fets que se li imputen a Jorge Corsi, catedràtic de violència en l’àmbit familiar a Argentina, detingut fa poc i acusat de dirigir una xarxa de pederastes.
Article publicat a EL Periódico 30-7-08

No hay comentarios: